Прості способи підвищити рівень тестостерону природнім шляхом

Тестостерон це основний чоловічий гормон. Саме його дія багато в чому формує абстракте поняття мужності, причому як у зовнішньому вигляді так і у характері й поведінці. Швидкість прийняття рішень, розвита мускулатура, впевненість в собі – усе завдяки йому.

Згідно багатьох досліджень рівень тестостерону починає знижуватися вже з 30 років. Наслідки цього всім відомі – знижується лібідо, стає м’якшим характер і т.д.

Як можна цьому протистояти? Звісно в 21 столітті можна підтримувати рівень тестостерону медикаментозним шляхом. Але це не так просто і має робитися під наглядом лікаря. Тому ми це розглядати не будемо.

Для профілактики ми розглянемо способи як природно підвищити рівень тестостерону. Чи хоча б підтримувати його на нормальному рівні.

1. Зайва вага головний ворог. Уже проведено сотні досліджень які довели – зайва вага знижує рівень тестостерону. Секреція тестостерону в нормі, але велика його кількість знаходиться у зв’язаному вигляді у жирових тканинах і відповідно не впливає на організм нормальним чином. Це найбільш дієвий спосіб з усіх.

2. Короткі інтенсивні тренування і переривчасте голодування. Згідно досліджень виявлено, що саме інтенсивні короткі анаеробні тренування в максимальному режимі з короткими перервами між підходами по 90 секунд. На сам підход відводиться до 30 секунд. Перед тренування слід не забувати про розминку, адже великі навантаження можуть викликати травми. Щодо переривчастого голодування то інколи потрібно влаштовувати собі “голодні” години – знижувати до мінімуму прийоми їжі, але при цьому можна вживати інколи білкові коктейлі. Не слід робити це часто і регулярно, бо часте відчуття голоду сповільнює метаболізм. Також переривчасте голодування призводить до надзвичайно інтенсивного ліполізу. Слід бути фізично активним в цей період.

3. Цинк. Недобір норми цинку знижує секрецію тестостерону. У зв’язку з цим потрібно слідкувати за цим. Можна приймати вітамінно-мінеральні комплекси, або харчуватися продуктами багатими на цинк. Як правило цинк наявний у багатій білком їжі: м’ясо, риба, бобові, сир, молоко, натуральний йогурт, кефір. Максимальна доза цинку (при прийомі вітамінно-мінеральних комплексів не повинна перевищувати 25 мг), а нормальна доза в районі 11 мг.

4. Силове тренування. Усі знають як тренуватися на силу – це підйом великої ваги, часто у чітерському стилі, кількість повторів 4-6. Дослідження виявили, що такі вправи сприяють підвищенню рівня секреції тестостерону. Слід зазначити, що не можна приходити до цього раптово. Має бути відповідна багатомісячна підготовка до цих вправ.

5. Виявлено, що на рівень тестостерону також впливає вітамін D. Він продукується в організмі за допомогою сонячних променів. Для нормальної секреції вітаміну D потрібно принаймні 2 рази на тиждень знаходитися з відкритими кінцівками на сонці. Для людей із світлою шкірою це 5 хвилин. В зимовий час це забезпечити складно, тому слід приймати вітамін D. Добова норма 600МЕ.

6. Мінімізуйте стрес. Стрес, депресія, негативне мислення призводять до великої продукції в організмі гормону кортизолу, що блокує позитивну дію тестостерону, а також сприяє зменшенню м’язової маси. Налаштуйтеся на позитив, відносьтеся з легкістю до проблем, шукайте в житті радість не тільки у грошах. Це сприятиме виходу із стресової ситуації і відновить ваш рівень тестостерону.

7. Обмежте цукор, або повністю відмовтеся від нього. При підвищенні цукру в крові починає знижуватися рівень тестостерону. Дослідження вказують, що це пов’язано з інсуліном. Також цукор майже весь переробляється на жир і відповідно провокує ожиріння. Також різке підвищення цукру в крові блокує ліполіз (і дійсно навіщо організму використовувати резерви, якщо рівень цукру в крові високий, це еволюційно так людина створена, і це потрібно враховувати). Тому при виборі продуктів слід звертати увагу на продукти з низьким глікемічним індексом. Уникати також слід хлібо-булочних, макаронних виробів із пшениці найвищого гатунку.

8. Споживайте здорові жири. Здоровими вважаються не тільки поліненасичені жири. Помилкою є виключення з раціону усіх без винятку жирів. Жири в тому числі насичені беруть участь у секреції тестостерону, та інших процесах в організмі. Для схудення слід зменшувати рівень в першу чергу вуглеводів. А жири вживати у необхідних кількостях, згідно досліджень 40% калорій має приходити з жирів. А це при добовій нормі 2500 ккал приблизно 110 грам різноманітних жирів. 60% з них поліненасичені, а 40% насичені. Нестача жирів в харчовому раціоні знижує рівень тестостерону.

9. Спортивне харчування, BCAA. Слід забезпечувати надходження з їжею достатньої кількості білкових продуктів багатих амінокислотами з розгалуженими ланками (BCAA). Це особливо важливо при інтенсивних зайняттях спортом. Не слід ігнорувати спортивне харчування – дуже часто важко споживати необхідну кількість корисних речовин виключно в натуральних продуктах, адже майже все м’ясо містить жири. При використанні спортивного харчування орієнтуйтеся на якісні продукти.

Також ознайомтеся з статтями по цій тематиці, що були опубліковані раніше:

Як природно підвищити рівень тестостерону і продукти для підвищення рівня тестостерону і причини зниження рівня тестостерону.

Опубліковано у бодібілдінг, Здоров'я, спортивне харчування. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *