Ектоморф, ендоморф, мезоморф міфи і легенди, омани. Частина 1.

Ектоморф – Хардгейнер (Ectomorph – hardgainer) означає буквально, той хто важко додає масу.

Де б ви не черпали інформацію про тренування чи харчування, коли справа доходить до теорії типів будови тіла (саме теорії) , хоча про це завжди забувають і дане слово “опускають” і далі ви зрозумієте чому так, Вас переконують, що ектоморф повинен тренуватися і харчуватися зовсім по іншому ніж мезоморф і ендоморф. Дане твердження правильне тільки на 50% і стосується виключно харчування. Далі ми розберемо усе по поличкам і ви переконаєтеся в черговий раз, як фітнес-індустрія – бізнес індустрія навмисно вводить вас у оману, говорячи напівправду і змушуючи витрачати все більше і більше грошей, що і являється основною ціллю бізнесу – не ваше здоров’я і м’язова маса, сила, все це навіть не вторинно, все це не має для фітнес індустрії жодного значення – тільки постійний притік грошей, от що цікавить. Адже якщо переконати нас, що ми абсолютно різні і тренуватися нам потрібно по різному, то легше впарювати нам недолугі програми, міняючи їх мало не що два тижні і пояснюючи це індивідуальним підходом. Ідеальна схема для виманювання грошей.

Спробуємо розібратися у цьому всьому. Отже по яким принципам визначається ектоморф. Цьому соматипу приписують наступні ознаки:

  • довгі тонкі кінцівки
  • пласкі груди
  • вузькі плечі
  • високий лоб
  • тонке лице
  • скошене підборіддя
  • вузькі бедра(таз)
  • високий зріст
  • підвищений обмін речовин

Інформація для роздумів – теорію різних типів будови тіла висунув американський психолог    Шелдон, підкреслюємо, не фізіолог, не кінезіолог, не анатом. Окрім антропометричних характеристик, психолог цілком природно давав психологічні характеристики начебто притаманні даному типу, це, як астролог по зірках дає характеристики тому чи іншому знаку зодіака.

Йдемо далі, введемо в пошуковик Google запит – “тренування для ектоморфа” і візьмемо першу рекомендацію і розглянемо її актуальність.

Якщо перед вами постане питання “як накачатися ектоморфу?”, потрібно розуміти, що масу м’язів набрати буде достатньо важко, але можливо. В програму занять обов’язково повинні бути включені базові вправи для ектоморфа, куди входять:

  • станова тяга
  • присідання із штангою
  • жим лежачи
  • віджимання на брусах чи турніку
  • скручування

Проаналізуємо, а якому типу будови тіла не підійдуть дані рекомендації, може мезоморфу, чи ендоморфу? Ось тільки забули підтягування додати. Так важкому ендоморфу буде важко віджиматися на брусах чи підтягуватися, але для імітації цих вправ є тренажери імітатори, що полегшують задачу на перших кроках (гравітрон, блочні тяги). Дані вправи повинні виконувати усі. Дивимся далі.

Це ті елементи, що будуть найбільш ефективно сприяти набору м’язової маси, оскільки задіють всі необхідні групи м’язів в організмі. Програма для ектоморфа не повинна на перших порах включати ізольовані елементи – накачку біцепса, трицепса, оскільки головна задача набрати масу. Тренування з великою вагою виправдовують себе – чим більше вага, тим сильніше навантаження на м’язи, що веде до їх збільшення. Любе тренування для ектоморфа повинна передбачати відпочинок після виконання вправи в два три дні. Робиться це для того, щоб організм не перевантажувався, тим більше, що м’язи ростуть під час відпочинку. Ага а іншим типам будови тіла, що слід поступати інакше? Тренуватися без відпочинку? Невже написане вище справедливе лише для ектоморфа? Дурниці – всім треба відпочивати. Перетренування виникає у всіх! І у всіх м’язи ростуть під час відпочинку.

Виконуючи вправи для ектоморфа не забувайте про хороше харчування. Якщо організм отримує недостатньо їжі, то необхідного результату досягнути неможливо. Знову питання, а що іншим типам будови тіла можна харчуватися абияк? Чи у мезоморфа м’язи ростуть від цукру, а у ендоморфа від сала? У всіх м’язи складаються з білків і ростуть виключно за наявності багатої білками їжі.

Не зневажайте розминання перед початком занять. Ендоморф і мезоморф судячи з усього не потребують розминки?

При максимальній інтенсивності виконання вправ час тренування – 1 година з 8 кратним повторенням у кожному підході.

Абсолютно не важливо до якого типу тілобудови ви відноситеся, тренуватися потрібно 50 хвилин, не рахуючи часу розминки і заминки. Це перший закон для натурального тренування, тільки хімік може інтенсивно тренуватися довше, натурал же буде тільки розтреновуватися і втрачати набране, як в масі так і в силі, загоняючи себе в перетренованість. Що стосується повторів, то перші два-три роки необхідно тренуватися на силу, використовуючи всі види тренувань на розвиток цієї якості від 2 до 8 повторів.

Класичні аеробні тренування зводяться до мінімуму, або зовсім виключаються. Класичні аеробні тренування худому ектоморфу дійсно не потрібні, окрім розминки і заминки для силового тренування. А ось короткі інтервальні тренування 2 рази на тиждень будуть не зайвими в вільні від основних силових тренувань дні.

Отже не будемо далі займатися цим аналізом – гадаю всім зрозуміло, що все, про що говориться нам як нібито про якісь індивідуальні особливості тренінгу не більше як просто міф і не має за собою твердо, науково обгрунтованої бази.

Всі тренувальні процеси діють на наш організм однаково і відштовхуючись від них, ви зможете прогресувати в силі і як наслідок в масі при натуральному тренінгу і не інакше. Всім нам необхідно перші кілька років потратити на побудову потужного силового фундамента, котрий буде запорукою подальшого росту м’язової маси. Всім нам необхідно отримувати від тренування стрес, котрий буде здатний стимулювати викид анаболічних гормонів у кров, без котрих не варто чекати результату ні в масі, ні в силі, ні у жироспалюванні.

В різних пабліках, книжках по бодібілдингу і інших джерелах, ви зустрічаєте інформацію про різноманітні типи будови людського тіла – це ектоморф, мезоморф, ендоморф, даються різні рекомендації кожному окремому типу. Але це лише теорія про типи і навіть якщо прийняти її до уваги ви не зустрінете на землі людини, котра повністю підходить під один конкретний тип цілком і повністю. Таких немає! І це не дивлячись на те, що кожна людина представляє собою унікальний набір генетичних рис, тренуватися усі повинні однаково, а от поради щодо харчування, для втрати чи набору ваги є дійсно індивідуальними.

Опубліковано у бодібілдінг, Здоров'я | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *