Вибір покришок для велосипеда

Вибір покришок

Досить швидко наступає момент після покупки нового велосипеда, коли пролетів сезон і за спиною залишилися тисячі кілометрів поїздок. А покришки які були на велосипеді вже практично лисі. Особливо швидко зношуються покришки на задньому колесі. Ще одним симптомом зносу окрім візуального визначення є проколи. Якщо на нових покришках проколи явище рідкісне то на зношених пробиваємося майже щодня. Можливо вас вже не задовольняють деякі якості покришок як то накат чи зчеплення з поверхнею. Однак треба одразу визначитися з тим, що універсальної гуми не буває і тому кожен обирає виходячи з набору необхідних якостей. На різновидах гуми і її особливостях і зупинимося в даній статті.

По поводу рідних покришок: як правило виробник комплектує велосипед покришками які, на його думку найбільше підходять для їзди в тих умовах для яких призначений велосипед. Але у великій кількості випадків купити таку точно покришку не вдасться в локальному магазині через обмеженість асортименту. Дуже часто погляди велосипедиста не співпадають з поглядами виробника велосипеда і хтось адаптує велосипед до кращої їзди по асфальту, а хтось любить кататися по віддаленим болотистим стежкам вздовж річок, по каменистим стежкам гір, по піскам та іншим видам ландшафту.

Протектор – це вид і форма зовнішньої частини гуми. Та частина яка взаємодіє з поверхнею.
Види протекторів:

    • Слік (slick) – ідеально гладка, або практично гладка гума. Гарантує дуже хороший накат, однак хороше зчеплення забезпечує тільки на гладкій і сухій поверхні. Добре підходить для стилю катання стріт, катання в місті по асфальту в суху погоду та інші види катання по рівних сухих поверхнях.

Maxxis Hookworm

    • Напів-слік (semi slick) – це якраз та категорія в котрій є дуже багато покришок, дуже важко визначитися яка краще. Протектор невисокий – пару міліметрів, рівномірно по всій поверхні покришки, проміжки між елементами протектори невеликі, часто утворюють суцільні елементи вздовж усієї покришки. Окрім непоганого накату така покришка дозволяє краще почуватися в мокру погоду та непогано тримати зчеплення з укатаним грунтом. На мокрій поверхні зчеплення досягається завдяки тому, що вода видавлюється в проміжки між елементами протектору. Один із найкращих варіантів для стилів катання парк/стріт, для трюкового катання в dirt, виїздів за місто. Не тримає пухкий грунт, грязюку, сніг, лід.

Schwalbe Table TopMaxxis Holy rollerKenda Kross

    • Високий протектор – у цю категорію відносимо усі шини висотою протектора до 12 мм. Такі покришки вже мають значно гірший накат ніж сліки та напів сліки. Також дані покришки створюють значний шум при пересуванні по асвальту. Використовується в даунхілі, фрірайді, тріалі, трейлі. Тобто ці шини призначені для пересування головним чином за межами доріг по грунтах, пісках, камінню та іншим типам бездоріжжя. Непогано їдеться по неглибокій грязюці, але слід мати на увазі, що у сильно розкисшу глину лізти на них не варто – протектор заліпить по колу і вони перетворяться на сліки. Також непогано вдається їхати по снігу, піску, рихлому грунту.

Kenda NevegalMichelin DH

    • Болотний протектор – висота грунтозацепів від 1 см. Шипи протектора розположені на віддалі один від одного. Такий протектор ідеальний для контролю над велосипедом в болоті, глибокому снігу, глині та інших подібних субстанціях. Ширина обирається в залежності від потреб, але як правило вона більша ніж у інших шин. Накат поганий. Шум на асфальті значний. На гладких, мокрих і твердих поверхнях зчеплення погіршене.

Maxxis West CreamMichelin DH Mud
На льоду всі вище перераховані варіанти не годяться. Для льоду найкраще підходять шиповані шини які пробивають поверхню льоду і вгризаються в нього для зачеплення. Вони виконані по аналогії з автомобільними шинами. Як правило мають протектор 5-10 мм з поздовжними та поперечними зацепами

Вибір ширини покришки.
Дані про ширину покришки (і інші її розміри) можна вигледіти на боковинах. Поруч з позначенням діаметра як правило пишеться ширина. Вимірюється в дюймах чи сантиметрах. Наприклад 26”х2.1”, або 559-54. Ці цифри вказують ширину покришки, накачаної до рекомендованого тиску, на рекомендованому ободі. В нашому прикладі мова йде про покришку діаметром 26 дюймів (посадочним діаметром на обод 559 мм) і шириною 2.1 дюйма (54мм). Різні виробники по різному вказують ширину покришки тому інколи накачане колесо на ободі має іншу ширину ніж написано. Це вже на совісті виробників. Особливо це помітно в категоріях вейтвіннерських покришок де ширина вказана завищена від реальної, щоб вигідно виділятися на фоні конкурентів низькою вагою. Якщо ви обираєте ширину покришки на межі – тобто в притул до рами виходить, краще захопити в магазин лінійку.

Для того, щоб визначити необхідний протектор треба прикинути який нахил має велосипед при проходженні повороту по заданій поверхні на заданій швидкості. Слід відзначити, що більша ймовірність заносу у швидкому повороті заднього колеса. При цьому доведеться виставляти ногу. Якщо ж переднє колесо матиме недостатній протектор то ви ризикуєте впасти. Тому часто спереду на грунтах потрібно ставити ширшу і агресивнішу гуму з поздовжніми і поперечними елементами.

Широка гума на задньому колесі велосипеда в цілому погіршує накат велосипеда через те, що заднє колесо більш завантажене.

Слід відзначити також таку особливість як м’якість компаунду (матеріалу з якого виготовлена покришка). Нажаль цей параметр відображений не на всіх покришках, немає жорстких стандартів. Потрібно визначати руками чи з відгуків інших користувачів. М’яка гума зношується набагато швидше. Але і зчеплення на твердих і мокрих поверхнях у м’якої покришки набагато краще.
Другий параметр це м’якість корду. Він показує наскільки колесо пристосована до зминання під навантаженням. Наприклад покришка з м’яким кордом, при наїзді на перешкоду вімнеться і забезпечить хорошу стабільність і зчеплення без втрати швидкості. Покришка з жорстким кордом при тому ж тиску відскочить і передасть всі вібрації на раму і вилку велосипеда, збільшуючи вібрацію і зменшуючи швидкість. Але є й інша сторона медалі – покришку з м’яким кордом легше пробити до обду, що може призвести до проколу камери чи пошкодження самої покришки і ободу. Щільність корду вимірюється як правило в кількості ниток корду на один дюйм. (threads per inch-TPI). М’які покришки мають 30-60 TPI, жорсткі 90-150 TPI. Також жорсткі покришки краще протистоять проколам.

Тип корду: металічний чи кевларовий в основному впливає на вагу покришки. Також кевларові покришки можна складувати – folding.

Сподіваюся поданої інформації більш ніж достатньо для вибору покришок.

Опубліковано у Велосипед, Новини | Теґи: , , , , , , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 коментар до Вибір покришок для велосипеда

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *