Ліхтарі RQ 07 та UltraFire C2 на потужному світлодіоді Cree XML-U2

Нові ліхтарі на потужних світлодіодах фірми Cree вже завоювали свою популярність серед велосипедистів, туристів, рибалок та інших кому потрібні потужні автономні джерела світла. Для велосипедистів з’явилася змога вільно пересуватися вночі не знижуючи значно свою швидкість і підвищуючи власну безпеку. На відміну від слабких своїх попередників на слабших діодах, ліхтарі на потужних діода Cree XML потужністю понад 10 Вт дозволяють генерувати світловий потік потужністю понад 1000 Люменів. Діоди Cree XML T6 мають ефективність до 280 люменів /А, а діоди Cree XML U2 до 320 люменів/А.

В якості акумулятора найчастіше використовуються літій-іонні акумулятори типорозміру 18650 (18 мм діаметер і 65 мм довжина). Ємність акумуляторів цього типорозміру зазвичай коливається в межах від 2 до 3 А*год (2000-3000 mAh). Та наші китайські друзі зважаючи на власну віддаленість та безвідповідальність без проблем маркують акумулятори-підробки цифрами в 4000 mAh, що звісно не відповідає дійсності. Акумулятори 18650 є двох типів – захищені і незахищені. В захищених вмонтована схема яка захищає акумулятор від нештатних режимів – короткого замикання, високої напруги, високого струму і т.д. Вони є більш безпечними у експлуатації. Як правило в комплекті з ліхтарем поставляються захищені акумулятори. Та типорозмір 18650 використовується в акумуляторних блоках батарей ноутбуків – такі елементи не мають власної схеми захисту адже вона є у батареїх в цілому. Використання незахищених акумуляторів дозволяє на ліхтарях без стабілізації максимального режиму вижимати із світлодіода максимум, що може акумулятор. Струм може сягати більше 3А, якщо його може видавати акумулятор. Проте не всі ліхтарі мають прямий режим без стабілізації струму – в деяких ліхтарях максимальний струм обмежений виробником спеціально, щоб відповідати конструкції ліхтаря (адже світлодіод виділяє багато тепла).

Я використовував два ліхтарі:

1) RQ07 на світлодіоді XML-U2, п’ять режимів та максимальний струм 2.4А (відповідно світловіддача приблизно 720-750 Лм).

2) ФараСвет С2 (Ultrafire C2), XML-U2, п’ять режимів і максимальний струм понад 3А (мені вдалося зафіксувати 3А на акумуляторі TrustFire 3000 mAh). Відповідно світловіддача 900-960 Лм.

Перший ліхтар – RQ07 не дивлячись на меншу потужність мені сподобався більше – широкий і рівномірний розподіл світла забезпечує комфортне пересування на велосипеді. Також достатньою є дальність при спрямування ліхтаря паралельно дорозі при швидкому спуску.


А ось так приблизно він світить в середньому режимі (враховуйте, що це фото з мобілки)

ФараСвет С2 при цьому мене трішки розчарував, адже він має досить дивний (для велосипедиста) світловий пучок – яскрава пляма по центру і широка зона паразитарного засвічення навкруги. Але через високу концентрацію світла по центру широка зона проглядається набагато гірше. Це робить його більш придатним для дальнього світла. але в такому положенні він дуже сліпить водіїв і пішоходів. Тому я його обміняв на ще один RQ07.

Хочу зазначити, що така особливість освітлення характерна також для усіх велофар і ліхтарів котрі використовують рефлектор з плоскою площадкою наколо світлодіода і потім лише конус.

Також звертаю вашу увагу, що написи на дешевих ліхтарях 1200 Люмен, 1500 Люмен і так далі не відповідають дійсності. Насправді практично максимум, що може видати діод Cree XML це 1000 Люменів. Більшість же ліхтарів на Cree XML випромінюють сітловий потік в районі 500-800 Лм. Але навіть це набагато більше ніж може видати люба фара пласмасова котрі так полюбляють продавати у веломагазинах. До тогож ліхтарі зазвичай металічні і добре протистоять механіним впливам. А кріплення на руль – гумові, їм теж не страшні вібрації. До того ж ліхтарика дуже зручно використовувати в побуті – посвітити на вулиці і розігнати шпану, шукати всякі речі під диваном, світити коли немає світла, при ремонті автомобіля дуже корисна річ. А ще в темряві ліхтарик може бути засобом самооборони – незвикше око від прямого попадання променя на максимумі або в режмі стробоскоп дещо втрачає здатність бачити на деякі секунди, що дозволитиь вам накивати п’ятами в разі необхідності.

Опубліковано у Велосипед | Теґи: , , , , , , , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *