Їзда на автомобілі в тумані

Осінньої пори низька температура повітря при ще не холодному грунті і мінімальному вітрі призводить до утворення туману. Їзда в тумані потребує виконання нескладних правил.

Туман, це серйозний погодний фактор, що впливає на безпеку руху, адже туман може обмежувати видимість до декількох метрів, причому статися це може неочікувано. Коварність туману диктує особливі правила їзди, головним з котрих є розумна швидкість.

Якщо на дорозі зустрівся туман, то потрібно бути готовими, до того, що може неочікувано змінити свою щільність, скоротивши видимість майже до краю капоту.
На “поведінку” туману впливає рельєф місцевості: зазвичай туман затримується в низинах, ровах, долинах рік, хоча в самих низьких місцях він може відступити, залишивши абсолютно чистим простір над землею в два-три метри. Інколи стелиться по дорозі на відстані півметра від неї. Якщо ви їдете в тумані, потрібно витримувати швидкість, достатню для того, щоб зупинити машину при появі іншого транспортного засобу, пішохода, велосипедиста чи тварин. Дуже часто це будуть мізерні для багатьох 30-50 км/год, але жодний виграш у швидкості в тумані не може коштувати життя людей чи тварин. Врахуйте також, що при їзді в тумані по трасі у водія може скластися хибне відчуття безпеки: дорога знайома, видна осьова лінія і узбіччя, машина їде добре і нічого нештатного не відбувається. Але тих 40-50 метрів, на які видно дорогу вперед в густому тумані, може не вистачити для екстреної зупинки машини у випадку появи попереду іншого транспортного засобу, пішохода чи велосипедиста, тварин. Також слід враховувати, що попереду може поламатися машина, на ній можуть бути взагалі відсутні ліхтарі, може їхати підвода з кіньми і т.д.

Особливо небезпечним є обгін в таких умовах. В густому тумані він просто не може бути безпечним, оскільки відстань, необхідна для повного виконання обгону (з поверненням на свою смугу) у декілька разів перевищує видимість. при найменших сумнівах від обгону слід відмовитися, відклавши обгін до іншої ділянки де буде дві смуги для руху в одному напрямку, чи буде відсутній туман. Також вірогідно, що в найближчому населеному пункті автомобіль що повільно їде попереду зупиниться чи змінить свій маршрут відносно вашого.

Під час їзди в тумані не слід користуватися дальнім світлом фар – вони підсвічують пелену туману перед машиною і тільки погіршують видимість. Ближнє світло буде більш ефективним. Його дальності повинно вистачити для освітлення дороги перед машиною за умови вибору безпечної швидкості. Ще кориснішими є правильно встановлені протитуманні фари. Встановлені нижче основних фар – максимально близько до дороги вони підсвічують її над самою поверхнею де густина тумана дуже часто набагато менша ніж вище. Також слід використовувати задній протитуманний ліхтар, котрий значно посилює видимість вашого транспортного засобу порівняно зі звичайними габаритними вогнями.

Також треба пам’ятати, що інколи водії в’їхавши в локальну зону туману вдень забувають вмикати фари – це може призвести до небезпечної ситуації. Усіляко уникайте обгонів в тумані. Їдьте в зоні туману на безпечній швидкості, що дозволить безпечно різко маневрувати чи гальмувати.

Велосипедистам раджу не надіятися в тумані на штатні мигалки на малопотужних світлодіодах- вони не забезпечують достатню сигнальну видимість для автомобілів. Мінімальна сигнальна потужність в тумані повинна бути не менше 250 люмен – еквівалент лампи розжарювання на 100 Вт. Таку потужність в тумані можна забезпечити використавши один з двох потужних ліхтарів у миготливому режимі ззаду. Для цього треба заздалегідь припасти відповідне кріплення, що дозволяє закріпити ліхтар на підсидільний штир.

Опубліковано у Авто | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *